Tortilla z pico de gallo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2094
Tortilla z pico de gallo
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 placki tortilli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Na pico de gallo:
  • 100 g kukurydzy w zalewie
  • 100 g czarnej fasoli w zalewie
  • 6 pomidorków cherry
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Placki tortilli pokroić w trójkąty, po czym przełożyć na rozgrzany olej na patelni, oprószyć suszonym oregano i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażoną ściągnąć z ognia i przełożyć na tackę.

Przygotować pico de gallo: pomidorki pokroić na drobne kawałki i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pokrojonych pomidorów. Następnie kukurydzę oraz czarną fasolę osaczyć z zalewy i dodać do składników. Papryczkę chili pokroić w cienkie plastry i dodać do całości wraz z posiekaną drobno natką zielonej pietruszki. Wszystko oprószyć pieprzem, solą, zalać sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów