Tortilla z pico de gallo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2094
Składniki:
- 3 placki tortilli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Na pico de gallo:
- 100 g kukurydzy w zalewie
- 100 g czarnej fasoli w zalewie
- 6 pomidorków cherry
- 1 cebula
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 czerwona papryczka chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Placki tortilli pokroić w trójkąty, po czym przełożyć na rozgrzany olej na patelni, oprószyć suszonym oregano i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażoną ściągnąć z ognia i przełożyć na tackę.
Przygotować pico de gallo: pomidorki pokroić na drobne kawałki i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pokrojonych pomidorów. Następnie kukurydzę oraz czarną fasolę osaczyć z zalewy i dodać do składników. Papryczkę chili pokroić w cienkie plastry i dodać do całości wraz z posiekaną drobno natką zielonej pietruszki. Wszystko oprószyć pieprzem, solą, zalać sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy.
Przygotować pico de gallo: pomidorki pokroić na drobne kawałki i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pokrojonych pomidorów. Następnie kukurydzę oraz czarną fasolę osaczyć z zalewy i dodać do składników. Papryczkę chili pokroić w cienkie plastry i dodać do całości wraz z posiekaną drobno natką zielonej pietruszki. Wszystko oprószyć pieprzem, solą, zalać sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy.
Komentarze (0)