Gallo pinto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2381
Składniki:
- 250 g brązowego ryżu
- 250 g czerwonej fasoli
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 zielona słodka papryka
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ryż, fasolę oraz paprykę opłukać pod bieżącą wodą. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości i odcedzić. Następnie opłukany wcześniej ryż przesypać do rondla, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę obrać ze skóry i pokroić ją w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i również pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć razem na rozgrzany olej na patelni i smażyć je do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego ugotowaną czerwoną fasolę oraz ryż. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż fasola zacznie pękać. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.
Komentarze (0)