Gallo pinto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2381
Gallo pinto
fot. Lablascovegmenu (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g brązowego ryżu
  • 250 g czerwonej fasoli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 zielona słodka papryka
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ryż, fasolę oraz paprykę opłukać pod bieżącą wodą. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości i odcedzić. Następnie opłukany wcześniej ryż przesypać do rondla, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę obrać ze skóry i pokroić ją w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i również pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć razem na rozgrzany olej na patelni i smażyć je do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego ugotowaną czerwoną fasolę oraz ryż. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż fasola zacznie pękać. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów