Tortilla z ciecierzycą i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1857
Składniki:
- 500 g ciecierzycy suszonej
- 300 g całych pomidorów bez skórki z puszki w zalewie
- 4 łyżki oleju
- 2 czerwone cebule
- 2 tortille
- 2 cm imbiru
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- 1 zielona cukinia
- 1 łyżka sezamu
- sól
Opis przygotowania:
Ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Imbir obrać ze skóry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pomidory odsączyć z zalewy. Cukinię umyć, odsączyć z wody, pokroić w cienkie krążki i posypać ją przyprawą garam masala i mieloną kolendrą. Następnie placki tortilli wyłożyć na talerz. Przygotowaną wcześniej cukinię przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i lekko ją zrumienić z obu stron. Po zrumienieniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na tortillę na talerzu. Rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do niego pokrojoną cebulę czerwoną, wsypać cukier, mielony kminek, kolendrę, pokrojony na kawałeczki imbir i smażyć do zeszklenia cebuli. Następnie dodać do tego ugotowaną wcześniej ciecierzycę i odsączone z zalewy pomidory. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz mielonej papryki, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć to z patelni, dodać do tortilli z cukinią i posypać sezamem.
Komentarze (0)