Tortilla z ciecierzycą i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1857
Tortilla z ciecierzycą i warzywami
fot. Katrin Gilger (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g ciecierzycy suszonej
  • 300 g całych pomidorów bez skórki z puszki w zalewie
  • 4 łyżki oleju
  • 2 czerwone cebule
  • 2 tortille
  • 2 cm imbiru
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1 zielona cukinia
  • 1 łyżka sezamu
  • sól

Opis przygotowania:

Ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Imbir obrać ze skóry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pomidory odsączyć z zalewy. Cukinię umyć, odsączyć z wody, pokroić w cienkie krążki i posypać ją przyprawą garam masala i mieloną kolendrą. Następnie placki tortilli wyłożyć na talerz. Przygotowaną wcześniej cukinię przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i lekko ją zrumienić z obu stron. Po zrumienieniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na tortillę na talerzu. Rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do niego pokrojoną cebulę czerwoną, wsypać cukier, mielony kminek, kolendrę, pokrojony na kawałeczki imbir i smażyć do zeszklenia cebuli. Następnie dodać do tego ugotowaną wcześniej ciecierzycę i odsączone z zalewy pomidory. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz mielonej papryki, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć to z patelni, dodać do tortilli z cukinią i posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów