Polenta z chorizo i krupniokiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1841
Składniki:
- 2 pęta kiełbasy chorizo
- 2 pęta krupnioku z kaszy gryczanej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- sól
- pieprz
- Na polentę:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 łyżki masła
Opis przygotowania:
Szczaw umyć i osączyć z wody. Przygotować polentę: zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Następnie wsypywać stopniowo mąkę kukurydzianą, wymieszać, zmniejszyć ogień na średni i gotować do czasu, aż woda całkowicie się wygotuje. W czasie gotowania przemieszać drewnianą łyżką od czasu do czasu, aby składniki się nie przypaliły. Ugotowaną polentę przełożyć na talerz. Kiełbasę chorizo oraz krupniok pokroić na 1,5 cm kawałki, oprószyć je szczyptą pieprzu i zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia i dodać do polenty. Następnie dodać do tego szczaw i skropić go sosem sojowym. Kiełbasę wysmarować keczupem.
Komentarze (0)