Tortilla przegrzebkowa z serem i bazylią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1020
Składniki:
- 6 mrożonych przegrzebek
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki tartego sera Gouda
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej papryki chili
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Bazylię oraz rozmaryn umyć i osączyć z wody. Bazylię posiekać drobno do miski. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli i pokroić je drobno do miski z bazylią. Wsypać do tego mąkę, tarty ser Gouda, wlać letnią wodę, doprawić do smaku szczyptą soli i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Całość smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić z obu stron. Wtedy ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz. Wszystko posypać suszoną papryka chili i udekorować świeżym rozmarynem.
Komentarze (0)