Tortilla przegrzebkowa z serem i bazylią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1020
Tortilla przegrzebkowa z serem i bazylią
fot. Ideas in Food / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 mrożonych przegrzebek
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki tartego sera Gouda
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej papryki chili
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Bazylię oraz rozmaryn umyć i osączyć z wody. Bazylię posiekać drobno do miski. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli i pokroić je drobno do miski z bazylią. Wsypać do tego mąkę, tarty ser Gouda, wlać letnią wodę, doprawić do smaku szczyptą soli i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Całość smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić z obu stron. Wtedy ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz. Wszystko posypać suszoną papryka chili i udekorować świeżym rozmarynem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów