Tortilla española

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1459
Tortilla española
fot. Ron Dollete / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki musztardy paprykowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • Na omlet:
  • 4 jajka
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować omlet: ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i przełożyć je do miski. Jajka wbić do kolejnej miski, wsypać do nich mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu, wlać mleko i całość dokładnie roztrzepać trzepaczką. Następnie rozgrzać olej na patelni i wlać do niego roztrzepane składniki. Do smażonych składników szybko wrzucić pokrojone wcześniej ziemniaki, wymieszać i smażyć z obu stron na średnim ogniu do chwili, aż wszystko się zetnie. Wtedy całość ściągnąć z ognia, podzielić na porcie i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do majonezu. Do składników z majonezem wsypać cukier, szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy wraz z musztardą paprykową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów