Tortilla española
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1459
Składniki:
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki musztardy paprykowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- Na omlet:
- 4 jajka
- 4 duże ziemniaki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka 2%
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować omlet: ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i przełożyć je do miski. Jajka wbić do kolejnej miski, wsypać do nich mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu, wlać mleko i całość dokładnie roztrzepać trzepaczką. Następnie rozgrzać olej na patelni i wlać do niego roztrzepane składniki. Do smażonych składników szybko wrzucić pokrojone wcześniej ziemniaki, wymieszać i smażyć z obu stron na średnim ogniu do chwili, aż wszystko się zetnie. Wtedy całość ściągnąć z ognia, podzielić na porcie i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do majonezu. Do składników z majonezem wsypać cukier, szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy wraz z musztardą paprykową.
Komentarze (0)