Tort z brukselką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2309

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 kg brukselki
  • 15 dkg startego sera żółtego
  • 15 dkg mąki
  • 3 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/8 l śmietany
  • 1/4 l mleka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta startej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto francuskie. Brukselkę zblanszować przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić i pokroić drobno. Ciasto francuskie wyłożyć do tortownicy o średnicy do 26 cm i wyrównać brzegi. Paprykę umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Pokrojona paprykę ułożyć na ciasto francuskie. Brukselkę ułożyć między papryką. Jajka wymieszać z mlekiem, śmietaną, mąką i połową zielonej natki pietruszki, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołowa i wylać na położoną paprykę i brukselkę. Wierzch tortu posypać startym serem żółtym. Całość wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze do 200 stopni około 40 minut. Po upieczeniu wyciągnąć i posypać pozostałą natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów