Tort z brukselką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2478
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 1 kg brukselki
- 15 dkg startego sera żółtego
- 15 dkg mąki
- 3 jajka
- 1 czerwona papryka
- 1/8 l śmietany
- 1/4 l mleka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- szczypta startej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto francuskie. Brukselkę zblanszować przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić i pokroić drobno. Ciasto francuskie wyłożyć do tortownicy o średnicy do 26 cm i wyrównać brzegi. Paprykę umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Pokrojona paprykę ułożyć na ciasto francuskie. Brukselkę ułożyć między papryką. Jajka wymieszać z mlekiem, śmietaną, mąką i połową zielonej natki pietruszki, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołowa i wylać na położoną paprykę i brukselkę. Wierzch tortu posypać startym serem żółtym. Całość wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze do 200 stopni około 40 minut. Po upieczeniu wyciągnąć i posypać pozostałą natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)