Tort Linzer
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2088
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
- Ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 300 g masła
- 220 g cukru
- 150 g mielonych orzechów laskowych
- 150 g mielonych migdałów
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- Wypełnienie:
- 150 g dżemu z czerwonej porzeczki
- 150 g dżemu z czarnej porzeczki
- 150 g płatków migdałowych
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 żółtko
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: do miski przesypać mąkę, cukier, mielone migdały, orzechy, cynamon, goździki i tartą skórkę cytrynową. Następnie dodać do tego masło, wbić jajko i dodać żółtko. Z całości zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, ponownie dobrze wyrobić i podzielić na dwa kawałki (większy i mniejszy). Większy kawałek przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Natomiast z mniejszego kawałka ciasta uformować cienki rulon i pozostawić go do dekoracji całego ciasta. Przygotować wypełnienie: żółtko rozmieszać w misce ze śmietaną i wysmarować nim górę ciasta w tortownicy. Nałożyć na to dżem z czarnej i czerwonej porzeczki. Całość udekorować rulonem z ciasta, wysmarować roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną i posypać płatkami migdałowymi. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)