Tort Linzer

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2088
Tort Linzer
fot. Leo Jindrak (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
  • Ciasto:
  • 300 g mąki tortowej
  • 300 g masła
  • 220 g cukru
  • 150 g mielonych orzechów laskowych
  • 150 g mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Wypełnienie:
  • 150 g dżemu z czerwonej porzeczki
  • 150 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 150 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 żółtko

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: do miski przesypać mąkę, cukier, mielone migdały, orzechy, cynamon, goździki i tartą skórkę cytrynową. Następnie dodać do tego masło, wbić jajko i dodać żółtko. Z całości zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, ponownie dobrze wyrobić i podzielić na dwa kawałki (większy i mniejszy). Większy kawałek przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Natomiast z mniejszego kawałka ciasta uformować cienki rulon i pozostawić go do dekoracji całego ciasta. Przygotować wypełnienie: żółtko rozmieszać w misce ze śmietaną i wysmarować nim górę ciasta w tortownicy. Nałożyć na to dżem z czarnej i czerwonej porzeczki. Całość udekorować rulonem z ciasta, wysmarować roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną i posypać płatkami migdałowymi. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów