Tort malinowo-waniliowy z migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 2766
Składniki:
- 40 dag mąki
- 20 dag masła
- 4-6 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 proszek do pieczenia
- sól
- 2 jajka
- 8 łyżek dżemu malinowego
- 6 dag płatków migdałowych
- 3-4 łyżki grubego cukru kandyzowanego
- bita śmietana lub lody waniliowe
Opis przygotowania:
Utrzeć masło z cukrem, następnie kolejno dodawać cukier waniliowy, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli, nie przerywając przy tym ucierania.
Przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec 20 minut w temperaturze 180 C.
Po wyjęciu z piekarnika tort należy posmarować dżemem i piec jeszcze 5-10 minut, aby wierzch lekko się skarmelizował.
Na koniec posypać cukrem kandyzowanym i płatkami migdałowymi.
Podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec 20 minut w temperaturze 180 C.
Po wyjęciu z piekarnika tort należy posmarować dżemem i piec jeszcze 5-10 minut, aby wierzch lekko się skarmelizował.
Na koniec posypać cukrem kandyzowanym i płatkami migdałowymi.
Podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Komentarze (0)