Tort malinowo-waniliowy z migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 1897
Tort malinowo-waniliowy z migdałami

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 4-6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • sól
  • 2 jajka
  • 8 łyżek dżemu malinowego
  • 6 dag płatków migdałowych
  • 3-4 łyżki grubego cukru kandyzowanego
  • bita śmietana lub lody waniliowe

Opis przygotowania:

Utrzeć masło z cukrem, następnie kolejno dodawać cukier waniliowy, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli, nie przerywając przy tym ucierania.
Przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec 20 minut w temperaturze 180 C. Po wyjęciu z piekarnika tort należy posmarować dżemem i piec jeszcze 5-10 minut, aby wierzch lekko się skarmelizował. Na koniec posypać cukrem kandyzowanym i płatkami migdałowymi.
Podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Autor: martha

0 komenatrzy

Podobne przepisy