Sherbet malinowo-wiśniowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1436
Sherbet malinowo-wiśniowy
fot. Renee Comet (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • Sherbet malinowy:
  • 250 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 0,7 szklanki mleka 2%
  • Sherbet wiśniowy:
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
  • 1 szklanka drylowanych wiśni
  • 0,5 łyżeczki soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Maliny oraz wiśnie dokładnie umyć i osączyć z wody. Wiśnie wydrylować drylownicą.

Przygotować sherbet malinowy: maliny przesypać do miksera, wlać do nich mleko, sok cytrynowy i wsypać cukier. Całość dobrze zmiksować mikserem, po czym przelać do pucharków deserowych i dobrze zamrozić w zamrażalniku.

Przygotować sherbet wiśniowy: drylowane wiśnie przełożyć do miksera, zalać je wodą mineralną, zasypać cukrem, zalać sokiem cytrynowym i zmiksować mikserem. Następnie przelać do plastikowego pojemniczka i zamrozić w zamrażalniku.

Oba zamrożone sherbety wyciągnąć z zamrażalnika i do malinowego dodać po 1 gałce sherbetu wiśniowego.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów