Sherbet malinowo-wiśniowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1436
Składniki:
- Sherbet malinowy:
- 250 g malin
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 0,7 szklanki mleka 2%
- Sherbet wiśniowy:
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
- 1 szklanka drylowanych wiśni
- 0,5 łyżeczki soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Maliny oraz wiśnie dokładnie umyć i osączyć z wody. Wiśnie wydrylować drylownicą.
Przygotować sherbet malinowy: maliny przesypać do miksera, wlać do nich mleko, sok cytrynowy i wsypać cukier. Całość dobrze zmiksować mikserem, po czym przelać do pucharków deserowych i dobrze zamrozić w zamrażalniku.
Przygotować sherbet wiśniowy: drylowane wiśnie przełożyć do miksera, zalać je wodą mineralną, zasypać cukrem, zalać sokiem cytrynowym i zmiksować mikserem. Następnie przelać do plastikowego pojemniczka i zamrozić w zamrażalniku.
Oba zamrożone sherbety wyciągnąć z zamrażalnika i do malinowego dodać po 1 gałce sherbetu wiśniowego.
Przygotować sherbet malinowy: maliny przesypać do miksera, wlać do nich mleko, sok cytrynowy i wsypać cukier. Całość dobrze zmiksować mikserem, po czym przelać do pucharków deserowych i dobrze zamrozić w zamrażalniku.
Przygotować sherbet wiśniowy: drylowane wiśnie przełożyć do miksera, zalać je wodą mineralną, zasypać cukrem, zalać sokiem cytrynowym i zmiksować mikserem. Następnie przelać do plastikowego pojemniczka i zamrozić w zamrażalniku.
Oba zamrożone sherbety wyciągnąć z zamrażalnika i do malinowego dodać po 1 gałce sherbetu wiśniowego.
Komentarze (0)