Tort jogurtowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4673
Tort jogurtowy
fot. thepresidentwearsprada / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 12 dag masła
  • 20 dag mąki
  • 18 dag cukru
  • 3 jajka
  • sól
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag mrożonych malin
  • 100 ml maślanki
  • 50 dag zsiadłego mleka
  • 50 dag jogurtu
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 40 dag kremówki

Opis przygotowania:

Masło, 10 dag cukru i 0,5 cukru waniliowego utrzeć z mąką, migdałami, proszkiem do pieczenia, jajkami, solą i maślanką. Piec 25 minut w temperaturze 175 stopni (w tortownicy, na pergaminie). Skropić jedną łyżką soku z cytryny. Żelatynę rozpuścić. Zsiadłe mleko, jogurt, resztę cukru i cukru waniliowego wymieszać z pozostałym sokiem cytrynowym. Powoli dodawać żelatynę. ubić 1/3 kremówki, połączyć z jogurtem. Na cieście ułożyć maliny i masę jogurtową, schłodzić (ok. 5 godzin). Pozostałą śmietanę ubić, kleksy kremu wycisnąć wokół brzegów tortu.

Smacznego.

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów