Tort jogurtowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4673
Składniki:
- 12 dag masła
- 20 dag mąki
- 18 dag cukru
- 3 jajka
- sól
- 5 dag mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dag mrożonych malin
- 100 ml maślanki
- 50 dag zsiadłego mleka
- 50 dag jogurtu
- 1 cukier waniliowy
- 6 łyżeczek żelatyny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 40 dag kremówki
Opis przygotowania:
Masło, 10 dag cukru i 0,5 cukru waniliowego utrzeć z mąką, migdałami, proszkiem do pieczenia, jajkami, solą i maślanką. Piec 25 minut w temperaturze 175 stopni (w tortownicy, na pergaminie). Skropić jedną łyżką soku z cytryny. Żelatynę rozpuścić. Zsiadłe mleko, jogurt, resztę cukru i cukru waniliowego wymieszać z pozostałym sokiem cytrynowym. Powoli dodawać żelatynę. ubić 1/3 kremówki, połączyć z jogurtem. Na cieście ułożyć maliny i masę jogurtową, schłodzić (ok. 5 godzin). Pozostałą śmietanę ubić, kleksy kremu wycisnąć wokół brzegów tortu.
Smacznego.
Smacznego.
Komentarze (0)