Tort Dobosa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 671
Składniki:
- 800 g kajmaku z puszki
- 600 g orzechów nerkowca
- Ciasto:
- 6 jaj
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywna pianę, a żółtka ubić mikserem z cukrem i ekstraktem waniliowym do białości. Po ubiciu stopniowo dodać je do ubitej wcześniej piany z białek, cały czas miksując. Następnie wsypać do tego mąkę ze szczyptą soli i całość ponownie zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją na narysowane 4 koła na papierze do pieczenia na blasze do pieczenia i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Następnie kajmakiem wysmarować wszystkie upieczone krążki z ciasta, nałożyć jedno na drugie i dobrze docisnąć ręcznie do siebie. Po dociśnięciu wysmarować kajmakiem boki ciasta i oblepić je orzechami nerkowca.
Komentarze (0)