Tort czakoladowo-truskawkowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1619
Składniki:
- 0,5 kg truskawek
- Na ciasto:
- 4 jajka
- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
- 0,5 szklanki maki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- Na polewę:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 150 g białej czekolady
- 1 łyżka masła
Opis przygotowania:
Truskawki umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: żółtka oddzielić od białek. Z białek oraz cukru pudru ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka zmiksować z mąką oraz proszkiem do pieczenia na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodać ubitą wcześniej pianę, po czym wszystko zmiksować. Zmiksowane składniki przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy, potem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy i przestudzić. Przestudzone przekroić w poprzek na dwie połówki. Jedną z nich wysmarować dżemem porzeczkowym i nałożyć na to drugą połowę ciasta.
Przygotować polewę: masło stopić w rondlu na małym ogniu, dodać do niego pokruszoną na drobne kawałki czekoladę, wymieszać i rozpuścić na płynna masę. Polać nią całe ciasto i dokładnie rozprowadzić łopatką. Dodać do tego startą na tarce białą czekoladę, truskawki i wszystko pozostawić do zastygnięcia. Kiedy polewa zastygnie, posypać startą na tarce białą czekoladą.
Przygotować polewę: masło stopić w rondlu na małym ogniu, dodać do niego pokruszoną na drobne kawałki czekoladę, wymieszać i rozpuścić na płynna masę. Polać nią całe ciasto i dokładnie rozprowadzić łopatką. Dodać do tego startą na tarce białą czekoladę, truskawki i wszystko pozostawić do zastygnięcia. Kiedy polewa zastygnie, posypać startą na tarce białą czekoladą.
Komentarze (0)