Tort bananowo-migdałowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 2975
Składniki:
- Ciasto:
- 3 jajka
- 9 dag cukru pudru
- 6 dag mąki
- 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego
- 2-3 banany
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 litra mleka
- 5 dag cukru
- olejek migdałowy
- Polewa:
- 10 dag czekolady
- trochę mleka
- płatki migdałowe
Opis przygotowania:
Ubić na sztywno pianę z białek, żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodać mąkę, ubitą pianę i kilka kropel olejku migdałowego.
Gotowe ciasto przelać do formy i piec około 25 minut w temperaturze 180 C (nie otwierając w między czasie piekarnika, żeby nie opadło!!!). Ostudzić.
Podstawę tortu posmarować dżemem porzeczkowym, obłożyć plasterkami bananów (można je pokropić sokiem z cytryny, żeby nie zrobiły się czarne). Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu (używając podanego w składnikach mleka, trzeba uważać, żeby nie dodać za dużo, gdyż budyń nie może być zbyt rzadki, i cukru). Zalać budyniem ciasto wyłożone bananami i ostudzić.
Czekoladę roztopić z niewielką ilością mleka. Posmarować wierzch tortu i ozdobić płatkami migdałowymi.
Gotowe ciasto przelać do formy i piec około 25 minut w temperaturze 180 C (nie otwierając w między czasie piekarnika, żeby nie opadło!!!). Ostudzić.
Podstawę tortu posmarować dżemem porzeczkowym, obłożyć plasterkami bananów (można je pokropić sokiem z cytryny, żeby nie zrobiły się czarne). Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu (używając podanego w składnikach mleka, trzeba uważać, żeby nie dodać za dużo, gdyż budyń nie może być zbyt rzadki, i cukru). Zalać budyniem ciasto wyłożone bananami i ostudzić.
Czekoladę roztopić z niewielką ilością mleka. Posmarować wierzch tortu i ozdobić płatkami migdałowymi.
Komentarze (0)