Tort bananowo-migdałowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 2975
Tort bananowo-migdałowy

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 9 dag cukru pudru
  • 6 dag mąki
  • 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 2-3 banany
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 litra mleka
  • 5 dag cukru
  • olejek migdałowy
  • Polewa:
  • 10 dag czekolady
  • trochę mleka
  • płatki migdałowe

Opis przygotowania:

Ubić na sztywno pianę z białek, żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodać mąkę, ubitą pianę i kilka kropel olejku migdałowego.
Gotowe ciasto przelać do formy i piec około 25 minut w temperaturze 180 C (nie otwierając w między czasie piekarnika, żeby nie opadło!!!). Ostudzić.
Podstawę tortu posmarować dżemem porzeczkowym, obłożyć plasterkami bananów (można je pokropić sokiem z cytryny, żeby nie zrobiły się czarne). Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu (używając podanego w składnikach mleka, trzeba uważać, żeby nie dodać za dużo, gdyż budyń nie może być zbyt rzadki, i cukru). Zalać budyniem ciasto wyłożone bananami i ostudzić.
Czekoladę roztopić z niewielką ilością mleka. Posmarować wierzch tortu i ozdobić płatkami migdałowymi.

Autor: martha

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów