Tonnarelli z estragonem, marchewką i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1520
Tonnarelli z estragonem, marchewką i boczkiem
fot. TummyRumble / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g czarnego makaronu tonnarelli
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garstka świeżego estragonu
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Boczek pokroić w drobną kostkę. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Pokrojony boczek wraz z marchewką przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i razem smażyć do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do makaronu. Garstkę świeżego estragonu przełożyć do miksera (2 gałązeczki pozostawić do dekoracji), zalać go oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i razem zmiksować na pianę. Po zmiksowaniu dodać do całości i udekorować pozostawionymi gałązkami świeżego estragonu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów