Tonnarelli z estragonem, marchewką i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1520
Składniki:
- 30 g czarnego makaronu tonnarelli
- 20 g wędzonego boczku
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garstka świeżego estragonu
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Boczek pokroić w drobną kostkę. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Pokrojony boczek wraz z marchewką przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i razem smażyć do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do makaronu. Garstkę świeżego estragonu przełożyć do miksera (2 gałązeczki pozostawić do dekoracji), zalać go oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i razem zmiksować na pianę. Po zmiksowaniu dodać do całości i udekorować pozostawionymi gałązkami świeżego estragonu.
Komentarze (0)