Pyzy z boczkiem i marchewką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1551
Pyzy z boczkiem i marchewką
fot. JoChoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 25 g wędzonego boczku
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki mąki do podsypania
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • Na pyzy:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki pszennej

Opis przygotowania:

Marchew umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Boczek pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Przygotować pyzy: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym połowę z nich zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, odcisnąć z nich nadmiar wody i przełożyć do miski. Drugą połowę obranych ziemniaków przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do startych wcześniej ziemniaków. Wbić do tego jajko, wsypać mąkę, całość dokładnie wyrobić ręcznie, uformować z tego małe kulki i oprószyć je mąką. Następnie wrzucić do 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować na średnim ogniu do czasu, aż podpłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakowa i wyłożyć na talerz. Na rozgrzana patelnię bez tłuszczu przełożyć pokrojony wcześniej boczek, marchew i czosnek, wymieszać, doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu i razem smażyć do czasu, aż się przyrumienią. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów