Pyzy z boczkiem i marchewką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1727
Składniki:
- 25 g wędzonego boczku
- 4 marchewki
- 2 łyżki mąki do podsypania
- 2 ząbki czosnku
- sól
- Na pyzy:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki pszennej
Opis przygotowania:
Marchew umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Boczek pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Przygotować pyzy: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym połowę z nich zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, odcisnąć z nich nadmiar wody i przełożyć do miski. Drugą połowę obranych ziemniaków przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do startych wcześniej ziemniaków. Wbić do tego jajko, wsypać mąkę, całość dokładnie wyrobić ręcznie, uformować z tego małe kulki i oprószyć je mąką. Następnie wrzucić do 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować na średnim ogniu do czasu, aż podpłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakowa i wyłożyć na talerz. Na rozgrzana patelnię bez tłuszczu przełożyć pokrojony wcześniej boczek, marchew i czosnek, wymieszać, doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu i razem smażyć do czasu, aż się przyrumienią. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)