Tofu z wieprzowiną i krewetkami w sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 426
Tofu z wieprzowiną i krewetkami w sosie
fot. Andrea_Nguyen (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g jedwabistego tofu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka suszonych krewetek
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz czarny mielone
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Paprykę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Paprykę chili pokroić w cienkie krążki i pozbawić je nasion. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Szalotki obrać ze skóry, pokroić je w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych szalotek wlać mleko kokosowe i doprowadzić je do wrzenia. Dodać do tego pokrojoną papryczkę chili, mięso mielone, rozdrobnione na małe kawałki tofu i wsypać do tego suszone krewetki. Całość doprawić do smaku cukrem palmowym, szczyptą soli, pieprzu, mielona papryką, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wszystko ściągnąć z ognia, przelać do misek i polać śmietaną. Gotową potrawę posypać natką zielonej pietruszki i podawać z pokrojonym w plastry ogórkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów