Tofu z wieprzowiną i krewetkami w sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 426
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g jedwabistego tofu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 szalotki
- 2 łyżki cukru palmowego
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka suszonych krewetek
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz czarny mielone
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Paprykę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Paprykę chili pokroić w cienkie krążki i pozbawić je nasion. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Szalotki obrać ze skóry, pokroić je w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych szalotek wlać mleko kokosowe i doprowadzić je do wrzenia. Dodać do tego pokrojoną papryczkę chili, mięso mielone, rozdrobnione na małe kawałki tofu i wsypać do tego suszone krewetki. Całość doprawić do smaku cukrem palmowym, szczyptą soli, pieprzu, mielona papryką, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wszystko ściągnąć z ognia, przelać do misek i polać śmietaną. Gotową potrawę posypać natką zielonej pietruszki i podawać z pokrojonym w plastry ogórkiem.
Komentarze (0)