Płotki z selerem i pomarańczami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 128
Płotki z selerem i pomarańczami
fot. IaroshenkoM (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 2 świeże plotki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Płotki sprawić i oczyścić z łusek i wnętrzności. Następnie opłukać je pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pomarańcze, seler, rozmaryn oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Pomarańcze pokroić w cienkie plastry i wyłożyć je na talerz. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Łodygi selera naciowego pokroić w cienkie plastry. Oczyszczone wcześniej ryby oprószyć wewnątrz i zewnątrz przyprawą do ryb, solą oraz pieprzem i włożyć do niej pokrojoną natkę zielonej pietruszki oraz plastry selera naciowego. Następnie rybę ponacinać ostrym nożem na całej jej powierzchni, po czym wszystko włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć do miękkości ryb. Po usmażeniu ryby wyciągnąć z oleju i położyć na pomarańczach na talerzu. Gotową potrawę udekorować świeżym rozmarynem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów