Płotki z selerem i pomarańczami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 341
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 2 świeże plotki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżeczki przyprawy do ryb
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Płotki sprawić i oczyścić z łusek i wnętrzności. Następnie opłukać je pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pomarańcze, seler, rozmaryn oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Pomarańcze pokroić w cienkie plastry i wyłożyć je na talerz. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Łodygi selera naciowego pokroić w cienkie plastry. Oczyszczone wcześniej ryby oprószyć wewnątrz i zewnątrz przyprawą do ryb, solą oraz pieprzem i włożyć do niej pokrojoną natkę zielonej pietruszki oraz plastry selera naciowego. Następnie rybę ponacinać ostrym nożem na całej jej powierzchni, po czym wszystko włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć do miękkości ryb. Po usmażeniu ryby wyciągnąć z oleju i położyć na pomarańczach na talerzu. Gotową potrawę udekorować świeżym rozmarynem.
Komentarze (0)