Tofu z ryżem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3800
Tofu z ryżem i warzywami
fot. miikkahoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g tofu
  • 15 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 limonka
  • 0,5 łyżeczki curry
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na środek talerza. Fasolkę umyć, pokroić na kawałki i razem z tofu ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na kawałki, pomidory pokroić w plastry, czosnek drobno posiekać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojone warzywa, doprawić pieprzem, solą i curry, podsmażyć i dodać fasolkę z tofu. Dodać także z jednej limonki, a dwa plastry pozostawić do dekoracji. Całość poddusić przez 2 minuty pod przykryciem, dobrze wymieszać i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować pokrojoną natką pietruszki i plastrami limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów