Tofu smażone z bazylią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1223
Składniki:
- 600 g jedwabistego tofu
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 szklanka wody
- 1 pęczek bazylii
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Opis przygotowania:
Bazylię umyć i odsączyć z wody. Tofu pokroić na porcje. Rozgrzać mocno olej rzepakowy na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej tofu. Smażyć je na średnim ogniu z każdej strony do chwili, aż się zarumieni. Następnie ściągnąć z patelni i odsączyć z nadmiaru oleju. Czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym oleju sezamowym na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego świeżo starty imbir i smażyć go przez 40 sekund. Po tym czasie wlać do tego sos sojowy, wino ryżowe, wodę, wsypać cukier brązowy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać bazylię, usmażone wcześniej tofu i całość doprowadzić do wrzenia. Tofu z bazylią wyciągnąć z gotowanego wywaru i przełożyć do miski.
Komentarze (0)