Tofu smażone z bazylią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1223
Tofu smażone z bazylią
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g jedwabistego tofu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki wina ryżowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

Opis przygotowania:

Bazylię umyć i odsączyć z wody. Tofu pokroić na porcje. Rozgrzać mocno olej rzepakowy na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej tofu. Smażyć je na średnim ogniu z każdej strony do chwili, aż się zarumieni. Następnie ściągnąć z patelni i odsączyć z nadmiaru oleju. Czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym oleju sezamowym na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego świeżo starty imbir i smażyć go przez 40 sekund. Po tym czasie wlać do tego sos sojowy, wino ryżowe, wodę, wsypać cukier brązowy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać bazylię, usmażone wcześniej tofu i całość doprowadzić do wrzenia. Tofu z bazylią wyciągnąć z gotowanego wywaru i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów