Szparagi po holendersku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2398
Składniki:
- 500 g szparagów
- 200 g masła
- 1 cytryna
- 3 jajka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szparagi dokładnie umyć, odciąć twarde końcówki, obrać z części włóknistych, zalać wrzącą osoloną woda i ugotować do miękkości, następnie odcedzić.
Przygotować sos: mały garnuszek włożyć do większego garnka z gotującą wodą. Do małego wbić 2 żółtka, dodać 2 łyżki zimnej wody, a następnie kawałki masła, cały czas mieszając, aż do stopienia masła. Dodać do tego sól, pieprz i sok z cytryny, dobrze wymieszać, doprowadzić do zgęstnienia i wyciągnąć garnuszek.
Szparagi ułożyć na talerzu, zalać sosem i posypać natka pietruszki. podawać na ciepło.
Przygotować sos: mały garnuszek włożyć do większego garnka z gotującą wodą. Do małego wbić 2 żółtka, dodać 2 łyżki zimnej wody, a następnie kawałki masła, cały czas mieszając, aż do stopienia masła. Dodać do tego sól, pieprz i sok z cytryny, dobrze wymieszać, doprowadzić do zgęstnienia i wyciągnąć garnuszek.
Szparagi ułożyć na talerzu, zalać sosem i posypać natka pietruszki. podawać na ciepło.
Komentarze (0)