Pączki holenderskie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2604
Pączki holenderskie
fot. MontageMan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 dkg mąki
  • 15 dkg drożdży
  • 8 dkg rodzynek
  • 2 dkg sparzonej skórki pomarańczy
  • 1 jajko
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • oliwa do smażenia

Opis przygotowania:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wymieszać z mąką. Dodać jajka, sól, rodzynki, pokrojone drobno jabłko bez skórki i wyrobić ciasto. Do ciasto dodać skórkę z cytryny i skórkę pomarańczy. Dobrze wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić przez 1 godzinę do wyrośnięcia. W głębokim naczyniu rozgrzać mocno oliwę. Przygotować ciasto ręka uformować pączki i wrzucać na rozgrzaną oliwę. Pączki smażyć równomiernie na małym ogniu obtaczając z każdej strony. Po usmażeniu wyciągnąć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów