Pączki holenderskie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2829
Składniki:
- 25 dkg mąki
- 15 dkg drożdży
- 8 dkg rodzynek
- 2 dkg sparzonej skórki pomarańczy
- 1 jajko
- 1 jabłko
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- oliwa do smażenia
Opis przygotowania:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wymieszać z mąką. Dodać jajka, sól, rodzynki, pokrojone drobno jabłko bez skórki i wyrobić ciasto. Do ciasto dodać skórkę z cytryny i skórkę pomarańczy. Dobrze wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić przez 1 godzinę do wyrośnięcia. W głębokim naczyniu rozgrzać mocno oliwę. Przygotować ciasto ręka uformować pączki i wrzucać na rozgrzaną oliwę. Pączki smażyć równomiernie na małym ogniu obtaczając z każdej strony. Po usmażeniu wyciągnąć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)