Tinola (zupa)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2902
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego z kostki
- 4 udka z kurczaka
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 papaja
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu rybnego
- garść świeżego szpinaku
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć. Papaję obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienka słomkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony imbir, wlać sos rybny, po czym dobrze wymieszać i dusić przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego udka z kurczaka, zalać wszystko bulionem warzywnym i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego pokrojoną papaję, szpinak, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagotować. Po zagotowaniu wszystko ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Komentarze (0)