Tatar z warzywami i chipsami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1707
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej bez kości
- 20 g chipsów ziemniaczanych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście włoskiej kapusty
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 łyżka czarnego sezamu
- sól
- pieprz
- garstka świeżej bazylii
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Polędwicę wołową przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć ją do miski. Czosnek obrać ze skóry przepuścić przez praskę i dodać do polędwicy w misce. Wbić do tego jajko, wsypać szczyptę pieprzu, wlać sos sojowy, dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu składniki przełożyć na talerz. Następnie brokuł podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do składników na talerzu. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Liście kapusty włoskiej pokroić na kawałki, po czym pokrojone razem z plastrami cebuli zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni, następnie doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, ściągnąć z patelni i dodać do potrawy. Wszystko posypać białym i czarnym sezamem, listkami bazylii oraz udekorować chipsami ziemniaczanymi.
Komentarze (0)