Kurczak pieczony z papryką i chipsami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2855
Składniki:
- 1 mrożonego kurczak do 1,3 kg
- 1 łyżka czerwonej mielonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 1 soli
- 1 opakowanie chipsów krewetkowych lub ziemniaczanych
- 5 łyżek oleju
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Kurczaka rozmrozić, opłukać, natrzeć całego solą, pieprzem, mieloną papryką i przełożyć bo brytfanki. Do brytfanki wlać olej, dodać pokrojony w plastry czosnek i piec w temperaturze 180 stopni do miękkości mięsa. Podczas pieczenia sprawdzać stan pieczonego mięsa, podlać odrobiną wody i sosem z pieczenia polewać mięso. Upieczonego kurczaka wyciągnąć z piekarnika, odczekać chwilę, aby przestygł, podzielić na porcje i przełożyć na talerz. Obok kurczaka położyć chipsy, a część z nich rozkruszyć do małej miseczki służącej do maczania mięsa. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)