Kurczak pieczony z papryką i chipsami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2855
Kurczak pieczony z papryką i chipsami
fot. tissue_fleur / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 mrożonego kurczak do 1,3 kg
  • 1 łyżka czerwonej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 soli
  • 1 opakowanie chipsów krewetkowych lub ziemniaczanych
  • 5 łyżek oleju
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Kurczaka rozmrozić, opłukać, natrzeć całego solą, pieprzem, mieloną papryką i przełożyć bo brytfanki. Do brytfanki wlać olej, dodać pokrojony w plastry czosnek i piec w temperaturze 180 stopni do miękkości mięsa. Podczas pieczenia sprawdzać stan pieczonego mięsa, podlać odrobiną wody i sosem z pieczenia polewać mięso. Upieczonego kurczaka wyciągnąć z piekarnika, odczekać chwilę, aby przestygł, podzielić na porcje i przełożyć na talerz. Obok kurczaka położyć chipsy, a część z nich rozkruszyć do małej miseczki służącej do maczania mięsa. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów