Tataki tuńczyk
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4898
Składniki:
- 400 g filetów ze świeżego tuńczyka
- 5 g kiełków rzodkiewki
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 1,5 łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki sezamu
- pęczek szczypiorku
- sól
- Sos:
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Kiełki rzodkiewki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Filety z tuńczyka umyć, osaczyć z wody i pokroić je w plastry o grubości 7 mm. Na talerzu wymieszać ze sobą mielony imbir, pieprz czarny i sezam, po czym obtoczyć w tym boki pokrojonej ryby. Następnie rozgrzać dobrze olej na patelni i włożyć do niego obtoczoną rybę. Smażyć na dużym ogniu przez 40 sekund z obu stron, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Rybę na talerzu posypać sparzonymi kiełkami rzodkiewki.
Przygotować sos: do miski wlać sos sojowy, sok z limonki i oliwę z oliwek. Wsypać do tego mielony imbir i razem rozmieszać widelcem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, dodać do rozmieszanych składników i zalać tym tuńczyka na talerzu.
Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Przygotować sos: do miski wlać sos sojowy, sok z limonki i oliwę z oliwek. Wsypać do tego mielony imbir i razem rozmieszać widelcem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, dodać do rozmieszanych składników i zalać tym tuńczyka na talerzu.
Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Komentarze (0)