Tataki tuńczyk

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4635
Tataki tuńczyk
fot. rcourtie / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów ze świeżego tuńczyka
  • 5 g kiełków rzodkiewki
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 1,5 łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki sezamu
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • Sos:
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Kiełki rzodkiewki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Filety z tuńczyka umyć, osaczyć z wody i pokroić je w plastry o grubości 7 mm. Na talerzu wymieszać ze sobą mielony imbir, pieprz czarny i sezam, po czym obtoczyć w tym boki pokrojonej ryby. Następnie rozgrzać dobrze olej na patelni i włożyć do niego obtoczoną rybę. Smażyć na dużym ogniu przez 40 sekund z obu stron, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Rybę na talerzu posypać sparzonymi kiełkami rzodkiewki.

Przygotować sos: do miski wlać sos sojowy, sok z limonki i oliwę z oliwek. Wsypać do tego mielony imbir i razem rozmieszać widelcem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, dodać do rozmieszanych składników i zalać tym tuńczyka na talerzu.

Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów