Marmitako - hiszpańska zupa z tuńczyka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1191
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 600 g filetów z tuńczyka
- 2 l bulionu rybnego
- 2 zielone papryki
- 2 dojrzałe pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki białego wina wytrawnego
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki suszonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Pomidory i zieloną paprykę pokroić na małe kawałki, przełożyć razem do miski i zalać dwoma szklankami wrzącej wody. Zalane w misce składniki moczyć przez 30 minut. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Filety z tuńczyka pokroić na kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną wcześniej rybę, ziemniaki, namoczone pomidory z papryką i całość zalać bulionem rybnym. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry, mieloną słodką papryką i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Komentarze (0)