Marmitako - hiszpańska zupa z tuńczyka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 189
Marmitako - hiszpańska zupa z tuńczyka
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 600 g filetów z tuńczyka
  • 2 l bulionu rybnego
  • 2 zielone papryki
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki białego wina wytrawnego
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki suszonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Pomidory i zieloną paprykę pokroić na małe kawałki, przełożyć razem do miski i zalać dwoma szklankami wrzącej wody. Zalane w misce składniki moczyć przez 30 minut. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Filety z tuńczyka pokroić na kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną wcześniej rybę, ziemniaki, namoczone pomidory z papryką i całość zalać bulionem rybnym. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry, mieloną słodką papryką i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów