Tartiflette - zapiekanka z ziemniaków
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1893
Składniki:
- 500 g dużych ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku
- 100 g tartego sera pleśniowego Reblochon
- 100 g tartego sera pleśniowego Lardons
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w słomkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać boczek wędzony i pokrojone wcześniej ziemniaki. Całość wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i posypać to tartym serem pleśniowym Reblochon oraz Lardons. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu czarnego, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do całkowicie rozpuszczenia się sera. Następnie wszystko wyciągnąć z piekarnika i podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)