Tartiflette - zapiekanka z ziemniaków

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1893
Tartiflette - zapiekanka z ziemniaków
fot. Arnaud 25 (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 500 g dużych ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 100 g tartego sera pleśniowego Reblochon
  • 100 g tartego sera pleśniowego Lardons
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w słomkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać boczek wędzony i pokrojone wcześniej ziemniaki. Całość wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i posypać to tartym serem pleśniowym Reblochon oraz Lardons. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu czarnego, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do całkowicie rozpuszczenia się sera. Następnie wszystko wyciągnąć z piekarnika i podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów