Bułeczki z ciasta twarogowego z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2495
Składniki:
- pęczek botwinki
- Na ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g białego sera twarogowego
- 125 g masła
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- Wypełnienie:
- 150 g kapusty białej
- 10 g tartego żółtego sera
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę białą pokroić w cienkie, drobne plastry, po czym sparzyć 1 l lekko osolonej wody i osączyć z jej nadmiaru. Botwinkę sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i połączyć z kapustą. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do jarzyn. Dodać do tego obraną ze skóry oraz pokrojoną w kostkę cebulę i oraz tarty ser żółty. Składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: białko oddzielić od żółtka. Mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej ser twarogowy, masło, żółtko, sól i wyrobić ciasto. Wyrobione zbić w kulę i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć kubkiem krążki. Na krążki nałożyć wymieszane warzywa, po czym wszystko zlepić. Mleko roztrzepać z białkiem jajka i wysmarować zlepione ciasto.
Następnie wszystko przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać razem z botwinką.
Przygotować ciasto: białko oddzielić od żółtka. Mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej ser twarogowy, masło, żółtko, sól i wyrobić ciasto. Wyrobione zbić w kulę i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć kubkiem krążki. Na krążki nałożyć wymieszane warzywa, po czym wszystko zlepić. Mleko roztrzepać z białkiem jajka i wysmarować zlepione ciasto.
Następnie wszystko przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać razem z botwinką.
Komentarze (0)