Tarta ze szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2417
Tarta ze szpinakiem
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 750 g szpinaku
  • 3 jajka
  • 150 g śmietany
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mąkę zmieszać z masłem, żółtkiem, solą i odrobiną wody. Wyrobić ciasto i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Szpinak dobrze opłukać, zalać do połowy osoloną wodą i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić, posiekać go drobno, dodać 3 roztrzepane jajka, śmietanę i wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszać. Przygotować formę do pieczenia i wysmarować ją masłem. Ciasto rozwałkować, ułożyć w formie i nałożyć farsz. Wierzch posypać pokrojonym boczkiem. Całość włożyć do piekarnika i piec w temperaturze do 200 stopni przez około 20 minut. Podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów