Tarta ze szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2417
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- Farsz:
- 750 g szpinaku
- 3 jajka
- 150 g śmietany
- 100 g chudego wędzonego boczku
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
Opis przygotowania:
Mąkę zmieszać z masłem, żółtkiem, solą i odrobiną wody. Wyrobić ciasto i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Szpinak dobrze opłukać, zalać do połowy osoloną wodą i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić, posiekać go drobno, dodać 3 roztrzepane jajka, śmietanę i wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszać. Przygotować formę do pieczenia i wysmarować ją masłem. Ciasto rozwałkować, ułożyć w formie i nałożyć farsz. Wierzch posypać pokrojonym boczkiem. Całość włożyć do piekarnika i piec w temperaturze do 200 stopni przez około 20 minut. Podajemy na gorąco.
Komentarze (0)