Tarta z cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2805
Tarta z cebulą
fot. Timitrius / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 g maki
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • Sos:
  • 1 szklanka mleka
  • 60 g maki
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • Nadzienie:
  • 500 g cebuli
  • 75 g masła
  • 100 g kiełbasy szynkowej

Opis przygotowania:

Z mąki, masła, soli i 1/3 szklanki wody zagnieść ciasto, następnie włożyć je na 30 minut do lodówki. Przygotować sos: masło zmieszać z mąką i zrobić jasną zasmażkę na małym ogniu, po zdjęciu z ognia podlać mlekiem i stale mieszając dodać żółtka, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Postawić na małym ogniu i wszystko zagotować, po zagotowaniu odstawić. Przygotować nadzienie: cebule obrać, pokroić w plastry i usmażyć na maśle. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć do zarumienienia. Wyciągnąć ciasto z lodówki rozwałkować, włożyć do okrągłej formy pieczeniowej, na cieście rozłożyć nadzienie i polać sporządzonym sosem. Wszystko włożyć do piekarnika i piec w temperaturze do 200 stopni przez 35 minut. Podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów