Tarta z cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2805
Składniki:
- Ciasto:
- 250 g maki
- 125 g masła
- szczypta soli
- Sos:
- 1 szklanka mleka
- 60 g maki
- 50 g masła
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- Nadzienie:
- 500 g cebuli
- 75 g masła
- 100 g kiełbasy szynkowej
Opis przygotowania:
Z mąki, masła, soli i 1/3 szklanki wody zagnieść ciasto, następnie włożyć je na 30 minut do lodówki. Przygotować sos: masło zmieszać z mąką i zrobić jasną zasmażkę na małym ogniu, po zdjęciu z ognia podlać mlekiem i stale mieszając dodać żółtka, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Postawić na małym ogniu i wszystko zagotować, po zagotowaniu odstawić. Przygotować nadzienie: cebule obrać, pokroić w plastry i usmażyć na maśle. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć do zarumienienia. Wyciągnąć ciasto z lodówki rozwałkować, włożyć do okrągłej formy pieczeniowej, na cieście rozłożyć nadzienie i polać sporządzonym sosem. Wszystko włożyć do piekarnika i piec w temperaturze do 200 stopni przez 35 minut. Podawać na gorąco.
Komentarze (0)