Tarta śliwkowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 989
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 kg śliwek węgierek
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
Opis przygotowania:
Śliwki umyć, odsączyć z wody i przekroić je na połowy. Następnie wydrążyć z nich pestki, a śliwki dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i aromatem waniliowym. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem.
Na wierzch ciasta położyć osuszone połowy śliwek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i obficie posypać cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i aromatem waniliowym. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem.
Na wierzch ciasta położyć osuszone połowy śliwek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)