Tarta śliwkowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 759
Tarta śliwkowa
fot. ollinka / elements.envato.com

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Opis przygotowania:

Śliwki umyć, odsączyć z wody i przekroić je na połowy. Następnie wydrążyć z nich pestki, a śliwki dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i aromatem waniliowym. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem.

Na wierzch ciasta położyć osuszone połowy śliwek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów