Tarta ryżowa z czekoladą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1050
Tarta ryżowa z czekoladą
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 skórka z pomarańczy
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 łyżki czekolady do picia w proszku
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Skórkę z pomarańczy sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w drobną kostkę.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego masło, wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 7 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.

Przygotować wypełnienie: ryż opłukać pod bieżącą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami mleka, zasypać cukrem i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować, lekko przestudzić i przełożyć go na ciasto w formie do pieczenia. Następnie czekoladę w proszku przesypać do miski, dodać do niej mielony cynamon, oba składniki dobrze wymieszać i posypać tym całość.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika oraz formy do pieczenia przełożyć na talerz i posypać pokrojoną skórką pomarańczową i cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów