Tarta ryżowa z czekoladą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1139
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 skórka z pomarańczy
- 1 szklanka wrzącej wody
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 2 szklanki mleka 2%
- 2 łyżki czekolady do picia w proszku
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Skórkę z pomarańczy sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w drobną kostkę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego masło, wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 7 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: ryż opłukać pod bieżącą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami mleka, zasypać cukrem i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować, lekko przestudzić i przełożyć go na ciasto w formie do pieczenia. Następnie czekoladę w proszku przesypać do miski, dodać do niej mielony cynamon, oba składniki dobrze wymieszać i posypać tym całość.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika oraz formy do pieczenia przełożyć na talerz i posypać pokrojoną skórką pomarańczową i cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego masło, wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 7 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: ryż opłukać pod bieżącą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami mleka, zasypać cukrem i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować, lekko przestudzić i przełożyć go na ciasto w formie do pieczenia. Następnie czekoladę w proszku przesypać do miski, dodać do niej mielony cynamon, oba składniki dobrze wymieszać i posypać tym całość.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika oraz formy do pieczenia przełożyć na talerz i posypać pokrojoną skórką pomarańczową i cukrem pudrem.
Komentarze (0)