Pudding czekoladowo-budyniowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2536
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cukru pudru
- Na pudding czekoladowy:
- 250 g podłużnych biszkoptów
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Na budyń:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 1 szklanka mleka
Opis przygotowania:
Przygotować pudding: biszkopty pokruszyć na drobne kawałeczki. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do rozpuszczonej masy czekoladowej wsypać pokruszone biszkopty, wlać mleko, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia. Następnie jajka wbić do kubka, wlać do nich ekstrakt waniliowy, cukier i razem utrzeć łyżką na jednolitą masę. Po utarciu przelać do składników z czekoladą, po czym całość postawić na małym ogniu i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż wszystko zgęstnieje. Wtedy składniki ściągnąć z ognia, przełożyć do małych foremek od ciasta, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować budyń: do rondla wlać 0,5 szklanki mleka, dodać do tego masło, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie żółtko przełożyć do miski, wsypać do niego cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i wlać 0,5 szklanki mleka. Zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym przelać do wrzącego mleka z masłem. Całość podgrzewać na zmniejszonym już ogniu i mieszać drewnianą łyżka do czasu, aż wszystko zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i wyłożyć na przygotowany wcześniej pudding.
Stopić masło na rozgrzanej patelni, dodać cukier puder, wymieszać, ściągnąć z ognia i polać tym gotowy deser. Na koniec posypać kakao.
Przygotować budyń: do rondla wlać 0,5 szklanki mleka, dodać do tego masło, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie żółtko przełożyć do miski, wsypać do niego cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i wlać 0,5 szklanki mleka. Zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym przelać do wrzącego mleka z masłem. Całość podgrzewać na zmniejszonym już ogniu i mieszać drewnianą łyżka do czasu, aż wszystko zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i wyłożyć na przygotowany wcześniej pudding.
Stopić masło na rozgrzanej patelni, dodać cukier puder, wymieszać, ściągnąć z ognia i polać tym gotowy deser. Na koniec posypać kakao.
Komentarze (0)