Teryna owocowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 2158
Składniki:
- 230 g gruszek
- 280 g brzoskwiń
- 175 g mandarynek
- 260 g plastrów ananasa
- 185 g wiśni
- 75 g cukru
- 250 g białego wina
- 35 ml cointreau
- 75 g soku owocowego
- zalewa po odcedzeniu owoców z puszki: winogron, jeżyny, porzeczki.
Opis przygotowania:
Wszystkie owoce odsączyć z zalew. Cukier rozpuścić w niewielkiej ilości wody na gazie. Wino, rozpuszczony cukier, cointreau i sok z gruszek, brzoskwiń i mandarynek wlać do jednego naczynia. Formę wyłożyć folią, pokroić brzoskwinie i ułożyć na spodzie potem warstwami układać wiśnie i pozostałe owoce. Żelatyną wyjąć z wody, odcisnąć i krótko podgrzewać z 1/4 wymieszanego soku z owoców. Chwilę podgrzewać. Potem przelać do formy z owocami i zostawić na kilka godzin w lodówce.
Komentarze (0)