Tarta krówkowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1840
Tarta krówkowa
fot. Ernesto Andrade / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g kajmaku (masy krówkowej)
  • 3 łyżki polewy czekoladowej
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremki
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 80 g cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie masę krówkową przełożyć do plastikowego naczynia i również wstawić do lodówki i trzymać do chwili upieczenia ciasta. Następnie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 3 mm. Rozwałkowane przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy, wyłożyć na talerze i przestudzić. Masę krówkową wyciągnąć z lodówki, przełożyć łyżką do szprycy i wycisnąć do wnętrza upieczonego ciasta. Wszystko polać polewą czekoladową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów