Tarta krówkowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2014
Składniki:
- 400 g kajmaku (masy krówkowej)
- 3 łyżki polewy czekoladowej
- 1 łyżka masła do wysmarowania foremki
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 80 g cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie masę krówkową przełożyć do plastikowego naczynia i również wstawić do lodówki i trzymać do chwili upieczenia ciasta. Następnie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 3 mm. Rozwałkowane przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy, wyłożyć na talerze i przestudzić. Masę krówkową wyciągnąć z lodówki, przełożyć łyżką do szprycy i wycisnąć do wnętrza upieczonego ciasta. Wszystko polać polewą czekoladową.
Komentarze (0)