Suflet czekoladowy z masą krowkówą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1577
Składniki:
- 300 g masy krówkowej
- 2 łyżki masła do wysmarowania filiżanek
- Suflet:
- 150 g tartej gorzkiej czekolady
- 125 ml mleka 2%
- 110 g cukru pudru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Filiżanki wysmarować masłem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Następnie mleko postawić na małym ogniu, wsypać do niego tartą czekoladę i razem rozpuścić na płynna masę. Rozpuszczoną masę ściągnąć z ognia i dodać do niej utarte wcześniej żółtka z cukrem, a potem pianę z białek. Wszystko dobrze wymieszać drewnianą łyżką i przelać do filiżanek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez 25-30 minut. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, łyżeczką wydrążyć środki w upieczonym suflecie i dodać do tego masę krówkową.
Komentarze (0)