Tarta gruszkowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1071
Składniki:
- 4 gruszki (Konferencje)
- 1 szklanka brązowego cukru
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 250 g masła miękkiego
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać do tego miękkie masło i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do formy do pieczenia. Na rozwałkowane ciasto nałożyć obrane i pokrojone wcześniej gruszki. Całość posypać brązowym cukrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Wszystko piec na rumiany kolor, po czym gotowe wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać do tego miękkie masło i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do formy do pieczenia. Na rozwałkowane ciasto nałożyć obrane i pokrojone wcześniej gruszki. Całość posypać brązowym cukrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Wszystko piec na rumiany kolor, po czym gotowe wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)