Tarta gruszkowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 884
Tarta gruszkowa
fot. steph.clifford / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 gruszki (Konferencje)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g masła miękkiego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Opis przygotowania:

Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać do tego miękkie masło i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do formy do pieczenia. Na rozwałkowane ciasto nałożyć obrane i pokrojone wcześniej gruszki. Całość posypać brązowym cukrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Wszystko piec na rumiany kolor, po czym gotowe wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów