Tapanada z serem, pitą i ananasem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1826
Składniki:
- 2 chlebki pita
- 1 świeży ananas
- Tapenada:
- 200 g sera ricotta
- 100 g pomidorów z puszki bez skory
- 100 g zielonych oliwek w zalewie (bez pestek)
- 2 filety z anchois
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- garstka świeżego tymianku
Opis przygotowania:
Ananasa umyć, osączyć z wody, przekroić go w górnej jego części i wydrążyć miąższ. Miąższ z ananasa przełożyć na talerz. Chlebki pita pokroić na kawałki.
Przygotować tapanadę: oliwki oraz kapary osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Potem dodać do tego pomidory z puszki, obrany ze skóry czosnek i filety anchois. Całość zasypać suszoną bazylią, wlać do tego oliwę z oliwek oraz sok cytrynowy i dobrze zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu część tej masy wymieszać z serem ricotta, a pozostałą część masy pozostawić taką, jaka jest.
Następnie masami tymi wysmarować pokrojone chlebki pita. Wszystko wyłożyć na talerz z ananasem i udekorować świeżym tymiankiem.
Przygotować tapanadę: oliwki oraz kapary osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Potem dodać do tego pomidory z puszki, obrany ze skóry czosnek i filety anchois. Całość zasypać suszoną bazylią, wlać do tego oliwę z oliwek oraz sok cytrynowy i dobrze zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu część tej masy wymieszać z serem ricotta, a pozostałą część masy pozostawić taką, jaka jest.
Następnie masami tymi wysmarować pokrojone chlebki pita. Wszystko wyłożyć na talerz z ananasem i udekorować świeżym tymiankiem.
Komentarze (0)