Tapanada z serem, pitą i ananasem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1619
Tapanada z serem, pitą i ananasem
fot. belgianchocolate / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 chlebki pita
  • 1 świeży ananas
  • Tapenada:
  • 200 g sera ricotta
  • 100 g pomidorów z puszki bez skory
  • 100 g zielonych oliwek w zalewie (bez pestek)
  • 2 filety z anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • garstka świeżego tymianku

Opis przygotowania:

Ananasa umyć, osączyć z wody, przekroić go w górnej jego części i wydrążyć miąższ. Miąższ z ananasa przełożyć na talerz. Chlebki pita pokroić na kawałki.

Przygotować tapanadę: oliwki oraz kapary osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Potem dodać do tego pomidory z puszki, obrany ze skóry czosnek i filety anchois. Całość zasypać suszoną bazylią, wlać do tego oliwę z oliwek oraz sok cytrynowy i dobrze zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu część tej masy wymieszać z serem ricotta, a pozostałą część masy pozostawić taką, jaka jest.

Następnie masami tymi wysmarować pokrojone chlebki pita. Wszystko wyłożyć na talerz z ananasem i udekorować świeżym tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów