Tagliatelle z tuńczykiem i kaparami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1866
Tagliatelle z tuńczykiem i kaparami
fot. Ron Dollete / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu tagliatelle
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Kapary osączyć z zalewy. Tuńczyka wyciągnąć z puszki, osączyć z oleju i pokroić na drobne kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączone kapary, pokrojonego tuńczyka i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego przecier pomidorowy oraz ugotowany wcześniej makaron. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą, po czym dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem
przez 1,5 minuty. Gotowe danie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów