Sałatka nicejska z tuńczykiem i kaparami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4150
Składniki:
- 40 g młodych ziemniaków
- 30 g wędzonego tuńczyka
- 15 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 liście sałaty
- 4 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka białej fasoli w zalewie
- 1 łyżka zielonych oliwek z zalewy
- 1 łyżka czarnych oliwek z zalewy
- 1 łyżka kaparów z zalewy
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie opłukać i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przysmażyć na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, po czym dodać do sałaty. Tuńczyka pokroić na drobne kawałki i wyłożyć obok ziemniaków. Pomidory pokroić w ćwiartki i położyć na tuńczyku. Fasolkę szparagową gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie i po ugotowaniu dodać do sałatki. Fasole białą, oliwki, kapary osączyć z zalewy i dodać do sałatki. Całość oprószyć białym pieprzem i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)