Sałatka nicejska z tuńczykiem i kaparami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4150
Sałatka nicejska z tuńczykiem i kaparami
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g młodych ziemniaków
  • 30 g wędzonego tuńczyka
  • 15 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 liście sałaty
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka białej fasoli w zalewie
  • 1 łyżka zielonych oliwek z zalewy
  • 1 łyżka czarnych oliwek z zalewy
  • 1 łyżka kaparów z zalewy
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie opłukać i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przysmażyć na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, po czym dodać do sałaty. Tuńczyka pokroić na drobne kawałki i wyłożyć obok ziemniaków. Pomidory pokroić w ćwiartki i położyć na tuńczyku. Fasolkę szparagową gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie i po ugotowaniu dodać do sałatki. Fasole białą, oliwki, kapary osączyć z zalewy i dodać do sałatki. Całość oprószyć białym pieprzem i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów