Tagliata z ziemniakami, serem i rukolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 259
Tagliata z ziemniakami, serem i rukolą
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 g polędwicy wołowej
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 200 parmezanu w plastrach
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Rukolę umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i lekko przyrumienić je na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Następnie ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Polędwicę wołową podzielić na porcje, wysmarować je oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym tymiankiem i piec na rozpalonym ruszcie grilla do chwili, aż się przyrumieni z obu stron. Wtedy ściągnąć z grilla, pokroić na kawałki i dodać do ziemniaków na talerzu. Wszystko posypać rukolą oraz pokrojonym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów