Tagliata z ziemniakami, serem i rukolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 406
Składniki:
- 800 g polędwicy wołowej
- 500 g młodych ziemniaków
- 200 parmezanu w plastrach
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Rukolę umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i lekko przyrumienić je na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Następnie ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Polędwicę wołową podzielić na porcje, wysmarować je oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym tymiankiem i piec na rozpalonym ruszcie grilla do chwili, aż się przyrumieni z obu stron. Wtedy ściągnąć z grilla, pokroić na kawałki i dodać do ziemniaków na talerzu. Wszystko posypać rukolą oraz pokrojonym parmezanem.
Komentarze (0)