Zapiekanka z serem, rukolą i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2144
Zapiekanka z serem, rukolą i orzechami
fot. roolrool / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g łuskanych orzechów włoskich
  • 15 g sera Gouda w plastrach
  • 2 bagietki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka rukoli
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Bagietki przekroić w poprzek na połówki, po czym wysmarować je oliwą z oliwek i oprószyć szczyptą soli. Na wysmarowane bagietki nałożyć rukolę, plastry sera żółtego i łuskane orzechy włoskie. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Wszystko polać śmietaną i posypać posiekaną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów