Szynka wieprzowa z krewetkami w mleku kokosowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1144
Składniki:
- 400 g surowej szynki wieprzowej
- 400 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki oleju
- 4 mrożone krewetki
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 pomidory
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion mielonej kolendry
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 czerwona cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory i ogórki pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Krewetki odmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Szynkę pokroić na małe kawałki. Następnie rozgrzać olej na patelni i wsypać do niego mielone nasiona kolendry oraz kmin rzymski. Oba składniki na patelni wymieszać i smażyć przez 10 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojoną wcześniej szynkę i zrumienić ją. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną czerwoną cebulę, doprawić całość do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodać do tego krewetki, po czym wszystko zalać mlekiem kokosowym, dodać pokrojone pomidory i gotować przez 10 minut. Po tym czasie całość doprawić do smaku sokiem z limonki, pozostałymi przyprawami jeśli trzeba, dobrze wymieszać i przelać do miski. Gotową potrawę polać śmietaną, posypać natką zielonej pietruszki i podawać z pokrojonym ogórkiem.
Komentarze (0)