Szynka wieprzowa z krewetkami w mleku kokosowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1144
Szynka wieprzowa z krewetkami w mleku kokosowym
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g surowej szynki wieprzowej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki oleju
  • 4 mrożone krewetki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 pomidory
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion mielonej kolendry
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 czerwona cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory i ogórki pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Krewetki odmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Szynkę pokroić na małe kawałki. Następnie rozgrzać olej na patelni i wsypać do niego mielone nasiona kolendry oraz kmin rzymski. Oba składniki na patelni wymieszać i smażyć przez 10 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojoną wcześniej szynkę i zrumienić ją. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną czerwoną cebulę, doprawić całość do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodać do tego krewetki, po czym wszystko zalać mlekiem kokosowym, dodać pokrojone pomidory i gotować przez 10 minut. Po tym czasie całość doprawić do smaku sokiem z limonki, pozostałymi przyprawami jeśli trzeba, dobrze wymieszać i przelać do miski. Gotową potrawę polać śmietaną, posypać natką zielonej pietruszki i podawać z pokrojonym ogórkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów