Sałatka z roszponką i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4484
Składniki:
- pęczek roszponki
- 15 dag wędzonego boczku
- 30 dag pieczarek
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 3 łyżki wytrawnego białego wina
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Roszponkę umyć, oderwać twarde szypułki, osuszyć na sicie. Boczek pokroić w niewielkie paseczki i usmażyć na patelni bez tłuszczu. Suche pieczarki przetrzeć na papierowym ręczniku (nie myć). Odciąć ogonki, kapelusze przekroić na pół, usmażyć na oleju z pestek winogron. Podlać winem, przykryć pokrywką, odczekać minutę i odkryć. Ocet wymieszać z olejem słonecznikowym, przyprawić solą i pieprzem. Na sałacie ułożyć pieczarki, polać tłuszczem, posypać boczkiem i polać sosem.
Komentarze (0)