Szynka w galarecie z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4166
Szynka w galarecie z warzywami
fot. DarioMilano / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g szynki wędzonej w plastrach
  • 15 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 4 marchewki
  • 3 łyżki żelatyny spożywczej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 główka salaty
  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • 1 dynia piżmowa
  • 0,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • maggi
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Marchew pokroić w słomkę, paprykę pozbawić nasion i pokroić w podłużne plastry. Dynię obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w długie plastry. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek i przekroić na połowę. Por pokroić na kawałki. Kapustę czerwoną sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Bulion warzywny zagotować razem z fasolką, marchewką i porem. Doprawić pieprzem oraz solą i odcedzić (odcedzony bulion pozostawić). Następnie w 1/2 szklanki bulionu namoczyć żelatynę. Gdy napęcznieje, przelać ją do pozostałego bulionu i wymieszać. Dynię zalać niewielką ilością lekko osolonej wody i szybko zagotować (nie rozgotowywać). Powinna być miękka, ale nie może się rozpływać. Plastry szynki przełożyć do odpowiedniego naczynia lub miski w taki sposób, aby rogi były złączone ze sobą, tworząc pusty środek. Do środka przełożyć liście czerwonej kapusty, gotowane warzywa, paprykę i dynię. Składniki powinny ściśle przylegać do siebie. Wszystko zalać bulionem z żelatyną i odstawić do lodówki, aby całkowicie zastygło. Po wyciągnięciu przełożyć na sałatę. Całość polać oliwą i maggi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów