Szynka w galarecie z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4166
Składniki:
- 25 g szynki wędzonej w plastrach
- 15 dag zielonej fasolki szparagowej
- 4 marchewki
- 3 łyżki żelatyny spożywczej
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 główka salaty
- 1 por
- 1 czerwona papryka
- 1 dynia piżmowa
- 0,5 l bulionu warzywnego z kostki
- maggi
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Marchew pokroić w słomkę, paprykę pozbawić nasion i pokroić w podłużne plastry. Dynię obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w długie plastry. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek i przekroić na połowę. Por pokroić na kawałki. Kapustę czerwoną sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Bulion warzywny zagotować razem z fasolką, marchewką i porem. Doprawić pieprzem oraz solą i odcedzić (odcedzony bulion pozostawić). Następnie w 1/2 szklanki bulionu namoczyć żelatynę. Gdy napęcznieje, przelać ją do pozostałego bulionu i wymieszać. Dynię zalać niewielką ilością lekko osolonej wody i szybko zagotować (nie rozgotowywać). Powinna być miękka, ale nie może się rozpływać. Plastry szynki przełożyć do odpowiedniego naczynia lub miski w taki sposób, aby rogi były złączone ze sobą, tworząc pusty środek. Do środka przełożyć liście czerwonej kapusty, gotowane warzywa, paprykę i dynię. Składniki powinny ściśle przylegać do siebie. Wszystko zalać bulionem z żelatyną i odstawić do lodówki, aby całkowicie zastygło. Po wyciągnięciu przełożyć na sałatę. Całość polać oliwą i maggi.
Komentarze (0)