Szynka w galarecie z sałatka wenecką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1705
Składniki:
- 300 g szynki konserwowej
- 5 g sałatki weneckiej
- Na galaretę:
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki zimnej wody
- 1,5 łyżki żelatyny spożywczej
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Opis przygotowania:
Sałatkę wenecką umyć i osączyć z wody. Szynkę konserwowa przełożyć do plastikowych kubeczków. Przygotować galaretę: żelatynę spożywczą rozpuścić w zimnej wodzie. Następnie bulion warzywny zagotować z sosem sojowym na dużym ogniu, po czym składniki ściągnąć z ognia, dodać do nich namoczoną wcześniej żelatynę, dokładnie wymieszać i zalać tym szynkę w kubkach. Całość przestudzić, po czym wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż składniki zakrzepną. Wtedy wyciągnąć z lodówki, usunąć kubki plastikowe i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę podawać z sałatka wenecką.
Komentarze (0)