Schab w galarecie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 8750
Schab w galarecie
fot. Wolf Gang / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 60 dag schabu
  • 1 dag mąki
  • tłuszcz
  • jajko gotowane
  • śliwki z octu
  • papryka konserwowa
  • natka pietruszki
  • 1 dag koncentratu pomidorowego
  • 1/2 białka
  • 1 dag żelatyny
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Opis przygotowania:

Mięso umyj, odetnij kości, zostaw tylko małe odcinki kości żebrowych. Następnie natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na ok 24 godziny. Potem posyp mąką, zarumień na silnie rozgrzanym tłuszczu i piecz skrapiając najpierw wodą, a potem wytworzonym sosem. Miękkie mięso wyjmij, pokrój na porcje, ułóż na półmisku, udekoruj. Około 1/4 litra sosu wymieszaj z koncentratem pomidorowym i białkiem, zagotuj mieszając trzepaczką, dodaj namoczoną w małej ilości wody żelatynę, chwilę pogotuj i dopraw do smaku. Przecedź przez lnianą ściereczkę lub gazę i pozostaw do zastygnięcia. Tężejącą galaretą zalej schab. Smacznego!

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów