Schab w galarecie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 8750
Składniki:
- 60 dag schabu
- 1 dag mąki
- tłuszcz
- jajko gotowane
- śliwki z octu
- papryka konserwowa
- natka pietruszki
- 1 dag koncentratu pomidorowego
- 1/2 białka
- 1 dag żelatyny
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Opis przygotowania:
Mięso umyj, odetnij kości, zostaw tylko małe odcinki kości żebrowych. Następnie natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na ok 24 godziny. Potem posyp mąką, zarumień na silnie rozgrzanym tłuszczu i piecz skrapiając najpierw wodą, a potem wytworzonym sosem. Miękkie mięso wyjmij, pokrój na porcje, ułóż na półmisku, udekoruj. Około 1/4 litra sosu wymieszaj z koncentratem pomidorowym i białkiem, zagotuj mieszając trzepaczką, dodaj namoczoną w małej ilości wody żelatynę, chwilę pogotuj i dopraw do smaku. Przecedź przez lnianą ściereczkę lub gazę i pozostaw do zastygnięcia. Tężejącą galaretą zalej schab. Smacznego!
Komentarze (0)