Szynka w galarecie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4524
Szynka w galarecie
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg świeżej szynki wieprzowej
  • 4 ziarna pieprzu
  • 3,5 szklanki wody
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 por
  • 1 łyżka musztardy francuskiej pełnoziarnistej
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony

Opis przygotowania:

Szynkę opłukać i zalać w całości 3,5 szklankami wody. Dodać do niej umyte i pokrojone w większą kostkę łodygi selera, por, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, musztardę i gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Pod koniec gotowania doprawić do smaku mielonym pieprzem i solą. Jeżeli podczas gotowania utworzy się kożuch na powierzchni, należy go usunąć łyżką. Następnie ściągnąć z ognia i wyciągnąć szynkę z wywaru, pokroić ją na kawałki, a cały wywar przecedzić przez sitko (ale nie wylewać). Pokrojoną szynkę dodać do odcedzonego wywaru razem z gotowanymi jarzynami. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody i jak napęcznieje wlać do niej 4 łyżki gorącego wywaru, wymieszać i przelać do całości. Wszystko przelać do odpowiedniej formy i odstawić do całkowitego zastygnięcia żelatyny. Kiedy zastygnie, przełożyć na talerz i kroić plastry o grubości do 1 cm.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów