Szynka w galarecie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4524
Składniki:
- 1 kg świeżej szynki wieprzowej
- 4 ziarna pieprzu
- 3,5 szklanki wody
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 liście laurowe
- 1 por
- 1 łyżka musztardy francuskiej pełnoziarnistej
- natka pietruszki
- sól
- pieprz mielony
Opis przygotowania:
Szynkę opłukać i zalać w całości 3,5 szklankami wody. Dodać do niej umyte i pokrojone w większą kostkę łodygi selera, por, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, musztardę i gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Pod koniec gotowania doprawić do smaku mielonym pieprzem i solą. Jeżeli podczas gotowania utworzy się kożuch na powierzchni, należy go usunąć łyżką. Następnie ściągnąć z ognia i wyciągnąć szynkę z wywaru, pokroić ją na kawałki, a cały wywar przecedzić przez sitko (ale nie wylewać). Pokrojoną szynkę dodać do odcedzonego wywaru razem z gotowanymi jarzynami. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody i jak napęcznieje wlać do niej 4 łyżki gorącego wywaru, wymieszać i przelać do całości. Wszystko przelać do odpowiedniej formy i odstawić do całkowitego zastygnięcia żelatyny. Kiedy zastygnie, przełożyć na talerz i kroić plastry o grubości do 1 cm.
Komentarze (0)