Rasgulla
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1412
Składniki:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 l mleka 3,2%
- 1 l zimnej wody
- Syrop:
- 2 strąki zielonego kardamonu
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 0,5 łyżeczki wody różanej
- szczypta suszonego szafranu
- Ponadto:
- 2 łyżki zielonych pistacji
Opis przygotowania:
Do rondla wlać mleko i doprowadzić go do wrzenia na średnim ogniu. Do wrzącego mleka wlać sok z cytryny i mieszać do czasu, aż mleko zacznie się ścinać. Wtedy ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Wlać do tego zimną wodę, wymieszać i odczekać 2 min. Po tym czasie wszystko odcedzić przez gazę i dokładnie odcisnąć ręcznie nadmiar wody. Powstały w ten sposób twaróg zagnieść ręcznie i uformować z niego małe kulki.
Przygotować syrop: cukier przesypać do rondla, zalać go wodą, potem dodać do tego strąki kardamonu i gotować na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy wlać do tego wodę różaną, wsypać suszony szafran, zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż utworzy się gęściejszy syrop.
Do powstałego syropu włożyć przygotowane wcześniej kulki i gotować je przez 8 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyciągnąć je z syropu i wyłożyć na tacę. Gotowe udekorować pistacjami.
Przygotować syrop: cukier przesypać do rondla, zalać go wodą, potem dodać do tego strąki kardamonu i gotować na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy wlać do tego wodę różaną, wsypać suszony szafran, zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż utworzy się gęściejszy syrop.
Do powstałego syropu włożyć przygotowane wcześniej kulki i gotować je przez 8 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyciągnąć je z syropu i wyłożyć na tacę. Gotowe udekorować pistacjami.
Komentarze (0)