Rasgulla

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 42
Rasgulla
fot. stockimagefactory (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 l mleka 3,2%
  • 1 l zimnej wody
  • Syrop:
  • 2 strąki zielonego kardamonu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 łyżeczki wody różanej
  • szczypta suszonego szafranu
  • Ponadto:
  • 2 łyżki zielonych pistacji

Opis przygotowania:

Do rondla wlać mleko i doprowadzić go do wrzenia na średnim ogniu. Do wrzącego mleka wlać sok z cytryny i mieszać do czasu, aż mleko zacznie się ścinać. Wtedy ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Wlać do tego zimną wodę, wymieszać i odczekać 2 min. Po tym czasie wszystko odcedzić przez gazę i dokładnie odcisnąć ręcznie nadmiar wody. Powstały w ten sposób twaróg zagnieść ręcznie i uformować z niego małe kulki.

Przygotować syrop: cukier przesypać do rondla, zalać go wodą, potem dodać do tego strąki kardamonu i gotować na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy wlać do tego wodę różaną, wsypać suszony szafran, zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż utworzy się gęściejszy syrop.

Do powstałego syropu włożyć przygotowane wcześniej kulki i gotować je przez 8 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyciągnąć je z syropu i wyłożyć na tacę. Gotowe udekorować pistacjami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów